středa 24. srpna 2016

Na Čtyři palice s výletem do historie


U Milov


Kombinace krásného počasí a nedělní nálady dalo dohromady nenáročný výlet okolo Milov. Pomalá procházka s různými zastávkami trvala okolo 3 hodin. 



Vyrazili jsme i s nádhernou čtyřnohou Emou směrem k loukám a mokřadům, kde jsem narazila na první informační tabuli, která mi začala představovat život, který se tu odehrával.






V roce 1835 byla postavena první milovská sklárna pod Čtyřmi palicemi. Její výrobky dosahovaly světové úrovně. Na významné výstavě ve Vídni v roce 1873 získalo milovské sklo první cenu. Vyrábělo se zde především užitkové sklo, ale také dětské hračky. Impuls ke vzniku sklárny daly místní lesy, které byly ničeny častými vichřicemi. Díky tomu bylo dřevo neprodejné.

Čtyři palice






Dodnes se zachovaly některé domy. Jeden velký u lesa s dvěma věžičkami, který se právě rekonstruuje, je původní dům skelmistra. Býval to jediný zděný dům ve sklářské osadě. Nejchudší rodiny žily v nájemním domě, kde v jedné velké místnosti žilo i několik rodin pohromadě. Rodina měla jednu postel se šuplíkem, v kterém spaly děti.


Původně jediný zděný dům v osadě 


Jak vznikly Milovy? Kde se říká U Mlýna? A mnoho dalších zajímavostí se cestou dozvíte, když tento okruh obejdete. Přikládám první tabuli pro inspiraci.


První informační tabule


Žádné komentáře:

Okomentovat