neděle 2. listopadu 2014

Volne pokracovani o bydleni


Zapomnela jsem napsat velmi dulezity poznatek, ktery me dosti ovlivnil v poslednich par hodinach. Prestoze je venku okolo 25 stupnu ve stinu, tedy na slunicku mnohem tepleji, vnitrni teplota se pohybuje mnohem niz. Kdyz dosahuje 20 stupnu, je to pekne.
Toto jsem si vubec neuvedomovala a rikala si, ze preci nemohu chodit navlecena, kdyz je tak krasne. Na Skypu se me moji nejblizsi ptali, proc mam triko s dlouhym rukavem, a co budu delat v ceskem pocasi. Takze i nadale jsem casto nosila  uvnitr zabky, kratase a tilko, proste jak venku. Az me napadlo vazne zmerit teplotu uvnitr...takze pri takove teplote mam v CR normalne kalhoty a triko a pomalu zapiname topeni. Takze diky temto prechodum a vsemu mam strasnou rymu, doprovazenou teplotou a pocitem, ze jsem vcera bezela marathon, jak me boli vsechny svaly.
Heslo: Pojedte se ohrat na Maltu!!
A ted neco trochu z jineho soudku a snad i zajimavejsiho. A to domy z venku. Kazdy dum tady ma jmeno, takze pokud me chcete poslat dopis nebo pohled, nezapomente s nazvem ulice napsat i nazev domu :-)






Nepredstavujte si tu zadne taskove strechy, nybrz strechy rovne, ktere casto vyuzivaji jako terasu, napriklad ke grilovani. Ke stavbe domu vyuzivaji mistni kamen, ktery jim dava jejich typickou barvu.



Jejich balkonky uchvati asi kazdeho turistu a ja je fotim opravdu velmi casto. Nekteri prechazeji na moderni balkony, ktere jsou znamy i u nas, ale nekteri zachovavaji raz budovy a nechavaji si je opravit.
Domnivam se, ze techto typickych budov bude cim dal mene, jelikoz se takove uz nestavi. Mlade pary tyto domy nekupuji, jelikoz jsou drahe a je treba provest plno uprav. Takze businessmani podobne domy skupuji a misto nich stavi domy nove, mnohem modernejsi, s byty na prodej. A v lukrativnich lokalitach pri pobrezi se prave z techto domu stavaji hotely. Tak kdo vi, jak to bude za par let. Mozna budou za chvili tyto domy pamatkove chraneny.


4 komentáře:

  1. Hezká země. Docela přemýšlím, že bych se tam vypravila a trochu ji poznala. Posílám ti pozdrav. Pájinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pajo, rika se, ze jsou lide, kteri Maltu maji radi a ti, co ne....a neni nic uprostred. A ja doporucuji :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkné fotky. tam jsem nikdy nebyla..Líbí se mi pojmenované domy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je pro nás dost velká zvláštnost dávat jména domům...pozor i některé garáže mají jméno :-) Možná tato země čeká, abys ji Amelie poznala.

      Vymazat