neděle 21. prosince 2014

Zdravím ze Styeru


Styer není na Maltě, ale dovoluji si Vám představit i jiné zákoutí tohoto světa. Styer leží v nadmořské výšce 310 m.n.m., takže nás tam sníh včera nepotkal, spíše poslední květy růží.

Toto město je podle Němců, Italů, ale i obyvetel Rakousku, kde se toto město nachází, domovem Ježíška po celý advent. "Dávno pradávno jeden muž, jakýsi Ferdinand Sertl, strádal těžkými epileptickými záchvaty. Roku 1695 od kohosi koupil malou voskovou figurku Jezulátka. Tu umístil ve vykotlané části velkého starého smrku na vršku nad Steyrem a začal k němu pravidelně chodit a modlit se za své uzdravení. A, světe, div se! Velice brzy jeho nemoc pominula a Ferdinand Sertl byl zdravý! Zvěst o zázraku se rychle rozkřikla po okolí a k onomu stromu, v němž byla umístěna vosková figurka Jezulátka, začali chodit s prosbami a modlitbami i ostatní obyvatelé. Nakonec byl kolem stromu postaven zlatý oltář a kolem něj pak nejprve dřevěná, později zděná barokní kaple. Zpráva o zázračném Jezulátku inspirovala obyvatele Steyru k tomu, že více než kde jinde zde slavili Vánoce." (novinky.cz)

Christkindl - zde byla umístěna figurka Jezulátka
 
Obrovský betlém


Cestou jsme potkali další betlém i s vodopádem

Ve městě se slévají dvě řeky, Styer a Enns, které mají až úžasnou mořskou barvu.



Vánoce jsou tady opravdu všude, takže jsem si nenechala ani ujít Muzeum Vánoc, kde jsem mohla shlédnout vánoční ozdoby z různého období. Nejterší ozdoby zde můžete vidět z konce 19. století. Ale nejbizardnější ozdoby na stromek jsou kufříky, pistole atd. Na začátku 20. století byly moderní ozdoby z perliček a korálků, které byly pěkné. Ale stejně nejlepší jsou baňky!





Neminula jsem ani vánoční trhy, kde jsem poprvé ochutnla jedlé kaštany, ale mě připadalo, že jím suché brambory. Takže poprvé a zřejmě naposledy. Mě a nás všechny, co jsme tady byli, stejně nejvíce zajímal průvod čertů. Všude plno lidí, hasiči, záchranka a pak...hudba, ze začátku byli čerti mírní, ale pak to začalo. A jelikož nemám žádné video, tak níže můžete vidět, jak to asi probíhalo.


Žádné komentáře:

Okomentovat