čtvrtek 4. prosince 2014

Festa

Malta je velmi nábožensky založený ostrov. Je zde vystavěno 365 kostelů a každý z nich je zasvěcen jinému svatému. Každý rok všechny farnosti oslavují svého světce formou „festy“, které jsou spojené s náboženským průvodem, pochodem místní kapely, ohňostrojem. Kostely jsou ozdobeny mnoha světly, někdy i mnoha barev.




Minulý rok jsem touto dobou na jedné festě ve městě Bormla byla, tak tady máte malou ukázku. "Viva imakulata" 


 A poté venku se pokračovalo...



Období těchto slavností začíná první festou zasvěcenou sv. Pavlovi, která se koná v únoru a od té chvíle každý víkend se koná v jiném městě. Fest se účastní staří, mladí...prostě lidé všech věkových kategorií.



Vrcholem je festa Santa Maria 15. srpna, která je oslavována v sedmi různých městech současně. Důležitost právě této slavnosti je spojena s historickým datem 15. srpna 1942, kdy byla na Maltu úspěšně dopravena loď se zásobami jídla a zachránila tak maltský národ před vymřením hlady. Bylo to období druhé světové války, kdy Malta byla pod pravidelným těžkým bombardováním a většina jejich lodí se zásobami byla zničena nebo potopena. Na toto malé území spadlo za týden tolik bomb jako na Velkou Británii za měsíc. Lidé zůstávali ve skalnatých skrýších a modlili se za lepší časy a to je drželo "nad vodou".
(inspirovala jsem se na fcb Malta)

Žádné komentáře:

Okomentovat