neděle 22. listopadu 2015

České Švýcarsko

Státní svátek přímo vybízel k podnikání menších cest. Tou poslední bylo na dva dny České Švýcarsko. Octla jsem se v místech, kde jsem to neznala, nikdy nebyla a kdyby to jen šlo, zůstala bych déle.


Pravčická brána

První cesta vedla jak jinak než k Pravčické bráně. Ano, je to dost komerční místo, ale v tuto dobu už poněkud klidnější, jelikož není příliš plné lidí a ještě se ušetří za vstup, pokud umíte trochu lézt do mezí. Vlastně nebylo na výběr, pokud člověk chtěl až přímo pod bránu a na skály naproti Pravčické bráně. Hlavní vstup byl zamčený.



Ovšem ještě hezčí pohled je ze skal naproti bráně, kde člověk má nejen pěkný výhled na bránu samu, tak i do okolní krajiny a na skály na opačné straně. Vřele doporučuji okolní krajinu trochu probádat. A pokud se zdržíte v podzimním období, je třeba nezapomenout na čelovku, jelikož je brzy tma. A nám se opět podařilo jít při zpáteční cestě po tmě lesem.






Druhý den byl hlavním cílem Dolský mlýn, protože jsem se přeci chtěla podívat na ty čertíky, kteří byli v pohádce Peklo s princeznou :-) I když je toto místo ještě více proslaveno pohádkou Pyšná princezna. Čertíky jsem nenašla, přesto tam bylo krásně. Ještě před návštěvou mlýna jsme se podívali na zámeček, chráněnou lípu, vyhlídku, pokochali se místními chaloupkami až jsme malebným údolíčkem došli až k mlýnu.

Dolský mlýn



Poté jsme pokračovali do kopců na další vyhlídku, typické chaloupky této oblasti a na závěr si prohlédli místní vojenské bunkry, které jsou dochované v bezvadném stavu bez haldy odpadků, jak to můžeme vidět na jiných místech republiky.


Nádherná vyhlídka

Typické chaloupky



Ozdoby chalup a chaloupek





3 komentáře: