neděle 13. prosince 2015

Pernštejnský (malý) a nedvědický (velký) okruh


Počasí nenaznačuje, že by se měla blížit zima a s ní i sněhová nadílka, proto jsem druhý adventní víkend vyrazila s Outdoor Klubem na jednodenní 31 km dlouhou trasu svrateckým údolím. Opět jsem poznala nové lidi a po delší době viděla "staré" tváře.


Pohled na Pernštejn


Část našich výletníků :-)


Hlavními vesnice, z kterých se vycházelo byl Pernštejn a Nedvědice, které leží již v Jihomoravském kraji při severní hranici s Vysočinou. Abych byla přesnější Pernštejn je osada a Nedvědice městys. Z Nedvědice vedla první kratší ranní trasa, kterou zvládli po náročných vánočních večírcích jen ti nejzdatnější :-) A druhá delší trasa končila v Bystřici nad Pernštejnem.




Mapa kratší trasy zde:
http://mapy.cz/s/mXhN

Hlavním bodem kratší trasy byl hrad Pernštejn s Loubovou vyhlídkou. Jméno hradu je nejčastěji spojováno s německým názvem Bärenstein, což znamená v překladu medvědí kámen. Jelikož v podhradí protéká řeka Nedvědička (medvědice - ve staročeštině nedvědice). Hrad pochází ze 13. století, kdy sídlo patřilo pánům z Pernštejna. Původně se stavba skládala z paláce a věže Barborka. Nyní je hrad majetkem státu. Jelikož je v tento čas uzavřen, nebylo možné se podívat ani na nádvoří. To snad zase někdy příště a přikládám jednu pověst.


O parádivé komorné a zrcadlu

Mladá dívka Eliška se neustále parádila, shlížela v zrcadle a zanedbávala své povinnosti. Když jednou chyběla na mši, všiml si toho starý mnich a šel ji hledat. Objevil ji opětovně u zrcadla. Připomněl jí, že zmeškala začátek mše, ale služka se na něj hrubě obořila. To kněze rozzlobilo natolik, že dívku proklel a ona se propadla do země. Od těch dob prý bloudí chodbami Pernštejna jako bílá paní. Zrcadlo, před kterým trávila parádivá Eliška tolik času, je od těch dob také prokleté. Která žena nebo dívka se do něj zadívá, do roka ztratí veškerou svou krásu. Existuje i jiná pověst, která říká, že bílá paní není komorná, ale šlechtična.

Pokračovalo se lesem na Loubovu vyhlídku, kde člověk najde nádherný pohled na hrad Pernštejn. Díky opadanému listí jsme toho viděli mnohem více, než když jsou všude jen listy. Takže výlety v tuto roční dobu mají něco do sebe. Hlavně se nejde v průvodu lidí.



Pernštejn




Pohled z Loubovy vyhlídky


Mapa delší trasy zde:

Druhá trasa vedla z Nedvědice po turistické značce podél Svratky do Ujčova, dále do Štěpánova, kde je možnost občerstvení. Dosud bylo nutné šetřit energii, jelikož ze Štěpánova se nastoupá pár desítek výškových metrů až k úžasné zřícenině Zubštejn. Zubštejn je jeden z největších hradů na Moravě a první zmíňka se datuje okolo 13. století. Leží na stejnojmeném kopci nad obcí Pivonice nedaleko Bytřice nad Pernštejnem.

Zubštejn


Odtud už to nebyly ani 2 hodiny do Bystřice. A přikládán další fotky jako důkaz, že kromě zmíněných památek je cestou plno krásných míst a pohledů.




Žádné komentáře:

Okomentovat