pondělí 28. prosince 2015

Z NMnM do Žďáru


Ten den mělo svítit sluníčko, ale bylo tomu trochu jinak. Přesto jsme se vydali na výlet. A na závěr cesty se přeci jen vyčasilo...asi jako odměna :-) Výlet jsem pro mou pohodlnost, možná i lenost ukončila ve Žďáru nad Sázavou. Přesto jsme ušli pěkných asi 25 kilometrů. Ale teď postupně.


Na rozhraní Čech a Moravy a soch Michala Olšiaka


Nové Město leží na Vysočině a jeho historie se datuje do 13. století, kdy bylo založeno Bočkem z Obřan. Dnes je známé především díky sportovnímu zázemí u hotelu Ski, kde se už desítek let pořádá závod Zlatá lyže a nyní i biatlon, závody na horských kolech a mnoho dalších. A přesně tady, v Novém Městě na Moravě byl náš start. Pokračovali jsme přes Maršovice, kde jsme za autobusovou zastávkou zahnuli do leva a napojili se na turistickou zelenou barvu, která vede Medlovským údolím. Po zelené jsme se drželi celou dobu. Na Třech Studních jsme si prohlédli první sochu na naší cestě, kterou ztvárnil Michala Olšiaka s názvem hejkal Pepino.

Hejkal Pepino


U této vesničky jsme navštívili studánky Barborku a Vitulku, které patrně daly jméno obci. Proslavené jsou návštěvami Vítězslavy Kaprálové a Bohuslava Martinů.


Studánky Barborka a Vitulka

Cestou ze Skleného jsme začali  jít konečně z kopečka kolem přírodní památky Sklenské louky. Louky se řadí mezi přírodní památky díky výskytu ohrožených druhů rostlin a živočichů. Mezi ně se řadí ropuchy, čolci, ještěrky, rejsci atd. Území leží na vlhkých, rašelinných loukách.
Došli jsme do další vesnice Světnova, kde jsme si prohlédli dvou obloukový kamenný most, který vede přes zdejší Stržský potok. Most pochází z roku 1846 a v roce 2014 byl vyhlášen kulturní památkou. Původně přes něj vedla hlavní komunikace ze Žďáru do Svratky. Ze Světnova jsme šli kolem rybníku Strž až jsme přišli do vesnice zvané Stržanov. Neví se, proč nese právě tento název, ale původně ležel na cestě spojující Čáslavský a Brněnský hrad tzv. Libickou stezkou. Úkolem obyvatel byl střežit zemskou hranici a v případě blížícího se nebezpečí měli místní zapálit ohně. A jakou zemskou hranici mám na mysli? Mezi Stržanovem a Žďárem vede hranice Čech a Moravy, což umělecky ztvárnil Michal Olšiak svými sochami u Pilského rybníku.

Vodní nádrž Strž


by Michal Světinský


Pilská nádrž


Téměř u konce cesty jsme si prohlédli zámek Kinských. Původně klášter, patřil ve středověku k významným cisterciáckým klášterům, byl založen v roce 1252. Jeho historii, způsob života v dávných dobách, majitele, spojitost s Janem Santinim a dobu rozkvětu máte možnost poznat na nádherné prohlídce v Muzeu nové generace, které bylo otevřeno na konci srpna tohoto roku. Stojí opravdu za to!

Zámek Kinských

Pohled na Zelenou Horu


Konec jsme završili stylově na vínku ve žďárské vinárně u Raka.

Žádné komentáře:

Okomentovat