čtvrtek 19. května 2016

Sklárna v Karlově

Karlov leží nedaleko města Žďár nad Sázavou, poblíž Škrdlovic. Přestože škrdlovické sklo je vyhlášené, sklárna už několik let nefunguje. Za to Karlov je stále v provozu a v největším rozkvětu patřila mezi největší sklárny v České republice.


Výroba vázy


Dnes již postarší pan Svoboda hledá někoho, kdo by jeho firmu převzal. Následovník to nebude mít lehké, protože tradiční česká ruční práce je na poklesu, a vytlačují ji výrobky z Číny. Ani mladí lidé o toto řemeslo nejeví zájem a školy zaměřující se tímto směrem končí. Proto i spolupráce se školou Světlá nad Sázavou a jejími studenty skončila.
Spolupráce trvá mezi USA. Dnes jsou jejími největšími odběrateli. Ovšem sortiment se stále mění. Dříve byl zájem o skleněne kytky, dnes jsou to vázy. Další výrobky putují často do Prahy do obchůdků, které jsou určeny pro turisty.


Váza pro turisty


A co ve sklárně najdete? Uvítává Vás příjemná paní, která Vás po domluvě provede. A co uvidíte? Možná navštívíte místo v podkroví, kde najdete vzorky výrobků od roku 1993. Také několuk informací o majiteli. Můžete se ohřát u pece, která je dnes už na plyn a při tom pozorovat výrobu krásných originálních věcí a to, že z malé kuličky skla nakonec vznikne krásná váza s vlčími máky. A tyto věci putují k soukromým majitelům a turistům.
A jestli máte zájem o nějaký originální kousek, domluvíte se o výrobě a nebo jen navštivte obchod, který stojí hned vedle.

Žádné komentáře:

Okomentovat