středa 29. června 2016

Michaela in Blava nebo-li Bratislava


Položili jste si někdy otázku proč jet či nejet do Bratislavy? Pokusím se Vám ukázat několik důvodů, proč se do města podívat. Do té doby, než ke mně více méně tato možnost dorazila, nikdy jsem si tuto otázku nepoložila. Ale řekla jsem si proč ne, když je to hlavní město sousedů.


Nádvoří hradu Devín


Budíček byl velmi brzo a po necelých 4 hodinách spánku mi moc dobře nebylo. Vše napravila cesta na lodi po Dunaji, kde jsem si v klidu dala kafíčko. To bodlo! Ovšem necestujte s cizincem nebo vlastně možná ano. Bude chtít platit korunami i na Slovensku, bude žádat o to, abyste smlouvali o cenách a mohla bych pokračovat :-)


Na Dunaji





Po menší vsuvce pokračuji v cestě, která vedla na Devín. U Devína se slévá Dunaj s Moravou a mísení dvou řek poznáte na pohled, jelikož každá řeka má jinou barvu. Dunaj pochází z horských bystřin, za to Morava teče údolím.

Soutok Dunaje s Moravou

Hrad byl založen ve 13. století. Ale na tomto území byly nalezeny ostatky ze 3. století před naším letopočtem, kdy místo osídlovali Keltové, později Římané a Slovani.
Významným mezníkem byl příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje v roce 863. Bohužel po dobití Napoleonem začal hrad chátrat až do dnešní podoby. Poslední majitelé hrad prodali za 1 000 korun státu.



Centrum Bratislavy

Bratislava měla v minulosti několik názvů, dnes se slangově nazývá Blava.  Má okolo půl milionu obyvatel a nemají metro. Sice jeho stavba byla započata, ale nikdy ji nedokončili. Tak až budete chtít nějakého Slováka naštvat, zeptejte se na cestu k metru ;-)
My měli to štěstí, že i když bylo 35 stupňů ve stínu, v centru Bratislavy probíhaly každoroční slavnosti. Každých pět let probíhá korunovace Marie Terezie, což bylo právě teď. Trochu jsem litovala herce, kteří v takovém horku měli teplé obleky s dlouhými rukávy, ale bravurně to zvládli. A my jsme si to nenechali ujít!


Slavnosti byly jeden z důvodů, proč jsme z centra viděli pouze část. Vynechali jsme hrad, ale zvládli jsme se podívat na Slovenské národní divadlo (stavby od stejného architekta jsou v Drážďanech), hlavní náměstí, kde stojí stará radnice, Dóm sv. Martina, některé z významných domů a soch. Nakonec přikládám video z Dómu sv. Martina a malou orientační mapku.


Slovenské národní divadlo





Michalská ulice - jedna z nejstarších ulic města


Dóm sv. Martina




Kapitulská ulice




Mapa centra Bratislavy


Žádné komentáře:

Okomentovat