neděle 12. dubna 2015

 Památka UNESCO a nejlepší kafetérie

Na severovýchodě ostrova leží město, které bylo zbudované roku 1565 St. Johnem po napadení Turků. Díky své barokní architektuře se řadí mezi světové památky UNESCO. V roce 1566 město získalo název po Jean Parisot de la Valetta, tedy Valletta. Bylo to první město v Evropě, kde na sebe všechny ulice navazují v pravém úhlu. Úpadek nastal po druhé světové válce, kdy ne málo obchodníků a místních Vallettu opustilo. Nyní má město okolo 7 tisíc obyvatel.



A teď především dámy pozor, pokud si chcete pokoupit, neváhejte Vallettu navštívit dopoledne v ulici Merchant Street, tedy u vstupu do města se více směřujte vpravo. Trhy se konají několikrát týdně, já jsem je zastihla ve středu. Nakoupíte zde poměrně levně, někdy i módu z Itálie za ceny, které jsou poté v České republice mnoho násobně vyšší. A ještě pozor, zde se dá o cenách smlouvat. Ale není to jak v arabských zemích, kdy cenu usmlouváte i na polovinu. Tak hodně štěstí :-)

"JAK JE?" Tak právě taková otázka padla v jedné z místních restaurací. Nejsou takové situace vtipné? Pokud turisté přijedou do ČR, dalo by se očekávat, že se pár základních frází naučili. Ale v této zemi jsou turistou já. A ještě se pár mužů chytí na jméno PAVEL NEDVĚD. Jsou tu velcí fanoušci fotbalu a plno z nich má Juventus jako "number 1". Takže na Maltě najdete i Juventus klub, kdy na zdi visí jeho fotka. Když jsem místo navštívila, vždy jsem se smála, že aspoň pro tentokrát nejsem v místnosti jediný Čech :-)

A jedno doporučení na výbornou kafetérii. Až půjdete již zmíněnou Merchant Street, odbočte z ní vpravo dolů až uvidíte nápis Dolceria Croce Bonaci. Dělají zde výborné kafé a zároveň zkusíte typické maltské zákuzky. Ani nezoufejte pokud tu budete v čase oběda, objednejte si třeba lasagne či tuňákové pastizzi s bylinkami, které jsem ochutnala naposledy.

Kafetérie má tradici po tři genarace rodu Bonaci, s kterou začal jeden jejich předek na konci 19. století. Bombardování přineslo maltskému podniku zničené prostory a s ním spojený úpadek obchodu. Rodina sebrala síly a obchod se po válce snažila obnovit. Jako první na Maltě začali s výrobou obrovský velikonočních vajec či dodnes typickými koláči. Koláč je na povrchu pokryt marcipánem z mandlí a nevhybí ani kousíček čokolády. Na české poměry je koláč poměrně sladký, ale ke kafíčku vynikající.

Během cestování odpadlo pár zelených lístečků, ale i tak se těším na ochutnání.


A kam po kafíčku zajít?? Pár nápadů tu na bloggu už je, tak ještě pár tipů:
  • Upper Barracca garden


Loď vedle Upper Barracca garden



  • Lower Barracca garden


  • Náměstí Sv. Jiří
 

Žádné komentáře:

Okomentovat